maanantai 20. huhtikuuta 2015

Yläkuu, alakuu ja pelakuu

Vaikka olotila oli yskän takia hiukan surkeahko, oli ohjelmassa eilen Tampereen Supermessut. Urhoollisesti kanssamatkustajat kuuntelivat köhimistäni ja käheytyvää ääntäni mutta reissu kyllä kannatti ehdottomasti! Puutarhapuuhailu sai aivan uusia ulottuvuuksia, kun kuuntelimme Anne Pöyhösen esitystä kuun vaikutuksista puutarhan töihin perimätiedon mukaan.

Enpä ole ennen tullut ajatelleeksikaan missä vaiheessa kuunkiertoa olen siemenet ja taimet multaan tuikannut; hommat ovat hoituneet milloin minäkin viikonloppuna riippuen lähinnä siitä, mitä muuta ohjelmaa on kalenterin täytteenä ollut.

Vaan jatkossa tukeudun ehdottomasti vanhan kansan viisauksiin ja mantrani olkoon tästä lähtien: yläkuulla ylös ja alakuulla alas.

Miten yksinkertaista ja nerokasta! Yläkuun aikana istutetaan/kylvetään syötävää osaa ylöspäin kasvattavat kasvit (mm. yrtit, marjat, kurpitsat, pavut) ja vastaavasti alakuun aikana istutetaan alaspäin kasvavat (juurekset ja sipulit).

Olin jo työntää loput istukasperunani ämpäreihin mutta nytpä pitääkin malttaa mieli ja odottaa parempaa ajoitusta toukokuun alkupuolelle, jolloin 4.5. olevan täysikuun jälkeen on taas otollinen aika perunanistutukselle.

Ja ne pelakuut, ne ostan torilta vasta viikolla 21 ja istutan yläkuun aikaan :)

Ja koska lääkäriltä tuli tänään muutaman päivän puhekielto kera antihistamiini- ja yskänlääkereseptien, voin hyvällä omallatunnolla uppoutua kaikessa hiljaisuudessa puutarhakirjojeni pariin. Lääkkeiden ohella uskon ehdottomasti puutarhaharrastuksen hyväätekevään vaikutukseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti