perjantai 3. huhtikuuta 2015

Paistiin päästyä

Pitkänäperjantaina olisi kai pitänyt syödä kalaa ja säästää lihat myöhempään ajankohtaan mutta viittasin kintaalla moisille säännöille, kun en paastoakaan noudattanut.

Olin siis varannut täksi illaksi kilon painoisen paahtopaistin ja etsiskelin ohjeita sen paistamiseksi. Tällä kertaa koitin Hiidenuhman reseptiä ja erinomaista tuli. Kuivamarinoin paistini "pikatacomausteella" eli savupaprika+juustokumina+chilijauhe+cayennepippuri-sekoituksella ja suolasin sekä pippuroin ruskistamisen jälkeen. Muutaman timjaminoksan ja yhden rosmariininoksan lykkäsin vielä paistin päälle ennen uuniinlaittoa. Yllättävää kyllä vain kilon painoinen paistini vaatikin kaksi tuntia ennenkuin mittari näytti 65 astetta ja niinpä päivällisaika venähti aiottua myöhemmäksi. Onneksi odotusaika sujui mukavasti itsetehtyä saaristolaisleipää ja sienisalaattia nautiskellen.

Koska pakastimesta löytyi vielä viimekesän satoa omalta kasvimaalta, piti myös pavuille löytää uudenlainen valmistustapa. Ilokseni uusimmassa Maku-lehdessä olikin oikein passeli ohje ja lisäkkeeksi valmistin  sitruunalla maustettuja vihreitä papuja  sekä balsamicolla ja vaahterasiirapilla maustettuja paahdettuja ruusukaaleja. Kummatkin pääsevät ehdottomasti uudelleentehtävien listalle, sen verran herkullisia olivat. Lohkoperunat alkavat tässä huushollissa olla itsestäänselvä lisäke melkeinpä ruoalle kuin ruoalle.

Kuvat jäivät ottamatta, kun nälkä alkoi jo olla melkoinen ruoan vihdoin valmistuttua. Mutta ehkäpä ensi kerralla saan kuvatkin mukaan, kun teen paahtopaistia jollain toisella tapaa (kenties suolaliemeen upottaen).

Pashan ja kulitsan sijaan leivoin jo aamulla jälkiruoaksi rahkapiirakan (ilman rusinoita!), jonka sentään ehdin ikuistaakin ennen sen katoamista nälkäisiin suihin ja pakastimen uumeniin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti