lauantai 23. heinäkuuta 2016

Papua!

Viidestä pensaspavun taimesta tulee häkellyttävän paljon palkoja, melkein tekisi mieli huutaa apua... Olen kasvattanut papuja samaisessa muuripadassa jo useamman vuoden peräkkäin ja aina ne vain tuntuvat viihtyvän.


Pensaspavut viihtyvät hyvin auringonlämpöä varaavassa muuripadassa

Juuri kiehautin ison kattilallisen papuja pakkaseen. En keittänyt palkoja kuin pari-kolme minuuttia, sillä sitten aikanaan ruokia valmistaessani pavut kyllä kypsyvät lisää. Enkä sitä paitsi kestä veltoiksi ja mauttomiksi keitettyjä vihanneksia muutenkaan.

Pekonilla vyötetyt pavut, sitruunanmehulla ja -kuoriraasteella höystetyt pavut, pavut wokkiruoissa, pavut porkkanoiden kera, papu-perunasalaatti - käyttötapoja löytyy lukemattomia ja ruoanvalmistus on nopsaa, kun pavut ovat jo melkein kypsiä.

Lehtikaalit ja palmukaalit sen sijaan eivät menestyneet laisinkaan. Alku näytti ihan hyvältä niin siemenistä kasvattamissani lehtikaaleissa kuin taimina Annalasta ostamissani palmukaaleissa, mutta jo muutama viikko sitten huomasin kaalieni käyneen kovin reikäisiksi. Ja lähempi tarkastelu osoitti, että pieni vihreä puolisenttinen toukkahan se siellä teki pahojaan. Eikä suinkaan vain yksi toukka vaan joka taimessa niitä oli useampia. Saan siis heittää hyvästit kaaleilleni ja tyytyä kaupan vihannestiskin tarjontaan. Pari pussillista lehtikaalia on kyllä ostettava pakkaseen; se ei vie paljoa tilaa, kun jäätyneet lehdet musertaa suoraan pussissaan pienemmiksi muruiksi. Murusia on sitten helppo karistaa vihreään aamusmoothieen.

"Pitsikaalia"

Ja jestas miten hyvältä maistui ensimmäinen oman maan porkkana :) Nyt vähän harmittaa, etten kylvänyt porkkanaa enemmänkin kuin vain yhden rivin mutta ehkä sitten ensi kesänä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti