maanantai 13. helmikuuta 2017

Nyhtistä ja nuudelia

Olen viime aikoina muutaman kerran tehnyt kasvis- ja vegaaniruokia, joista on tullut erinomaisen hyviä. Lihansyöntiä en tosin ole lopettamassa, mutta kun kerran tarjolla on erilaisia vaihtoehtoja lihalle yhä enenevässä määrin, niin miksen kokeilisi niitä ainakin toisinaan.

Härkis

Härkiksen rakenne oli pieni pettymys, se oli mielestäni turhan pehmeää, jopa "mössöistä". Tein siitä Ruokatorstain ohjetta soveltaen Meksikolaista härkisruukkua. Kidneypapuja ei kotona ollut, mutta korvasin ne jättipavuilla tomaattiliemessä. Ehkä Härkikselle täytyy antaa toinen mahdollisuus ja testata ruoka vielä kidneypavuilla; jättipavutkin ovat nimittäin tosi pehmeitä, kidneypavuissa voisi olla vähän enemmän suutuntumaa ja rakennetta. Mausteitakin lisäsin oman maun mukaan ja korianterin jätin suosiolla pois, sillä kuulun siihen ryhmään, joka valitettavasti ei voi sitä sietää.

Tai ehkäpä Härkis pääsee uusintaan jonkinlaisen nachopellin muodossa, mutta papujen tilalle taidan sittenkin laittaa maissia. Rajansa se on papuisuudellakin ;)


Nyhtökaura

 


Nyhtökaurasta olen useammankin kerran tehnyt texmex-ruokaa, lähinnä fajitaksia ja tacoja. Helpottaa arkea (ja juhlaa) kummasti, kun ei erikseen tarvitse tehdä broileri- ja kasvistäytteitä, vaan kaikki voivat syödä samaa nyhtisversiota. Ihan vain itselleni kokatessa teen tosin edelleen mielelläni broilerifajitaksia, mutta kun kylässä on kasvisruokailija, niin silloin teen varsinaisen täytteen vain sipulista, paprikasta ja nyhtökaurasta.

Nuudeliwokit ovat viimeaikaisin innostukseni. Koska pidän erityisesti porkkanasta ja parsakaalista, laitan niitä myös wokkeihini - ja tuovathan ne maun lisäksi ruokaan väri-iloa. Inkivääri ja valkosipuli ovat ihan "must", samoin kuin paahdettu seesamiöljy. Ja Santa Marian teriyakikastikkeella taikoo helposti lisämakua, jos tavallinen soija ja makea chilikastike eivät tunnu riittävän. Tämänkertaiseen wokkiini olin varta vasten ostanut myös cashewpähkinöitä, mutta muistin lisätä ne vasta siinä vaiheessa, kun olin lautasellisen jo melkein syönyt; siksi niitä ei löydy kuvasta etsimälläkään... Nyhtökaura (tässä lime-inkivääri-seesamimaustettuna) sopi nuudeliwokkiin mitä mainioimmin, ja nyhtis pääseekin ruokalistoilleni jatkossa useammin - sikäli mikäli sitä onnistun jostain metsästämään.

Nyhtökaura tukevoittaa papu-porkkana-parsakaalinuudeliwokinSitäpaitsi wokit ovat pikaruokaa parhaimmillaan. Tulitikkumaisiksi suikaloidut porkkanat, paloitellut vihreät pavut ja pienet parsakaalinkukinnot odottivat nuudeleitten kanssa kuumassa vedessä sen parin minuutin ajan, kun paistoin valkosipuli- ja inkiväärisilpun öljytilkassa. Pannulla ne sitten kuumenivat muutaman minuutin lisää, ja maustamisen jälkeen rapsakka ruoka olikin jo valmista.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti