lauantai 11. helmikuuta 2017

112-päivä

Tänään 11. helmikuuta on valtakunnallinen 112-päivä, ja sen kunniaksi kannattaa tsekata palovaroittimen paristojen toimintakunto. Toki tuo homma kannattaa tehdä useamminkin kuin kerran vuodessa, mutta ainakin siis tänään.

112-päivänä kampanjoidaan myös anafylaksian eli hengenvaarallisen allergisen reaktion nopean ensiavun puolesta. Allergia- ja astmaliiton vapaaehtoisena somelähettiläänä sain testattavaksi Epipen-injektorin. Harjoituskynässä ei ole adrenaliinia eikä neulaa, mutta muutoin se käyttäytyy oikean injektorin tavoin.

Kynä ennen käyttöä, sininen turvakorkki paikallaan

Käyttö oli helppoa, sillä kynässä (injektorissa) oli selkeät ohjeet. Turvakorkin poistamisen jälkeen kynä isketään napakasti reiden sivuun. Injektorin voi tarvittaessa pistää reiteen vaikkapa farkkujen läpi, kunhan ei osu saumakohtaan.

Käytön jälkeen oranssi pää eli pistospää pidentyy


Itselläni ei ole diagnosoitu allergioita, vaikka silloin tällöin saankin varsin viheliäisen nokkosrokkokohtauksen. Toistaiseksi omat urtikariakohtaukseni eivät ole turvottaneet hengitysteitä, joten en ole tarvinnut adrenaliinia vaan olen selvinnyt antihistamiinipillereillä. Halusin kuitenkin kokeilla Epipen-kynän käyttöä, jotta voin heti olla avuksi, jos joku tuntematon kanssakulkija joskus saa anafylaktisen shokin ja häneltä löytyy injektori, jota hän ei itse sillä hetkellä pysty käyttämään.

Kannustan kaikkia katsomaan esimerkiksi tämän Allergia- ja astmaliiton videon, jotta anafylaksian ensiapu tulee tutuksi!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti