maanantai 19. lokakuuta 2015

Tarhurin tilinpäätös

Kulunut kesä oli säiden suhteen varsin erikoinen ja sen kyllä huomasin plantaasillani. Yleensä aina niin varmat punasipulit jäivät tällä kertaa aivan olemattomiksi vaikka alkukesästä ne lykkäsivät vartta kuten pitikin. Jossain vaiheessa huomasin varsien kadonneen enkä tähän päivään mennessä ole paikallistanut syyllistä. Retiiseistä ei tullut yhtikäs mitään ja kyssäkaalit ovat jaksaneet kasvaa vain golfpallon kokoisiksi. Minttu sentään on sinnitellyt kohopenkin nurkassa.

Amppelimansikoita sain maistaakseni vain kaksi. Mansikat ryhtyivät kukkimaan kumman myöhään ja raakileita oli paljon vielä siinä vaiheessa, kun yöt alkoivat jo kylmetä pakkasen puolelle. Kannan taimet ulkovarastoon talven ajaksi ja hartaasti toivon, että ensi kesänä saisin satoa hiukan enemmän.

Uudessa, pienemmässä kohopenkissä härkäpavut onneksi kasvoivat ja näyttääpä mustajuurikin menestyneen kohtalaisesti. Pihan takanurkassa maa-artisokat ovat viihtyneet jo vuosia ja sieltä käyn vielä ennen lumentuloa kaivamassa loputkin muhkuraiset herkut.

Talven aikana täytynee tehdä viljelysuunnitelmat uusiksi, jotta tämänkesäinen satokatastrofi ei toistuisi. Jo nyt olen tuuminut, että vanha kohopenkki saanee tulevana kesänä olla papujen kasvualustana ja vanha muuripata päätynee perunoille. Varastossa on vielä pari lavakaulusta, joille on keksittävä paikka lehtikaaleja varten, sillä tämänkesäinen lehtikaalipenkki ei tosiaankaan ollut menestys. Alku näytti siinäkin hyvältä mutta harsosta huolimatta joku toinen ehti rouskutella kaalintaimet parempiin suihin...

No, aina ei voi onnistua. Ja onneksi kaupat ja torit pursuavat sesongin herkkuja! Omenatuoremehusta ja omenakuutioista syntyy nopeasti ihana kiisseli, jota kelpaa nauttia kanelikerman kanssa. Upeat maut kielellä on mukava suunnitella seuraavaa kasvukautta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti