maanantai 21. maaliskuuta 2016

Rautaisannos rautaa

Kävin viime viikolla luovuttamassa verta ja niinhän siinä taas oli käynyt, että hemoglobiini oli jatkanut laskuaan. Sarja on kerta kerralta suoraan aleneva 151-146-137-128 enkä tässä vaiheessa uskalla edes ajatella seuraavaa kertaa, joka tosin onneksi osuu vasta tuonne juhannuksen tietämille. Nyt sain näytepakkauksen rautatabletteja mukaani mutta äkkiäkös ne 20 tablettia on nautittu eikä vaikutuksesta ole takeita.

Ryhdyin siis googlettelemaan miten saisin paikattua rautavajettani ihan normiruokavalion avulla. Olen kuvitellut syöväni kohtuullisen terveellisesti mutta näköjään kuvitelmani on ollut pielessä ainakin raudan saannin suhteen.

Finelin sivuilta selvisi, että esim. punaisessa paprikassa ei olekaan rautaa läheskään sellaisia määriä kuin olen luullut - itse asiassa punaisessa paprikassa on rautaa vain 0,6 mg sataa grammaa kohti. Onneksi sentään täysjyväleivissä on rautaa kohtuullisen reilusti, sillä leivätöntä ruokavaliota minun olisi kovin vaikea itselleni kuvitella. Ja kyllä minä sen paprikasiivun leipäni päälle edelleen laitan, vaikkei se elimistön rautamäärää suuremmin lisääkään.

Hampunsiemenissä sen sijaan näyttäisi rautaa olevan hyvinkin runsaasti, 14,0 mg, ja auringonkukansiemenissäkin 5,4 mg, joten seuraavalla kauppareissulla täytyy pysähtyä penkomaan pähkinä- ja siemenhyllyä uusin silmin.

Mutta erittäin iloinen tieto itselleni oli se, että spirulina-levässä on rautaa huikeat määrät ja päätinkin ottaa spirulinajauheen ainakin joksikin aikaa ruokavaliooni mukaan. Esimerkiksi Puhdistamon tuoteselosteen mukaan spirulina sisältäisi rautaa peräti 217 milligrammaa.

Tämänaamuinen smoothieni sisälsi mandariini-appelsiinitäysmehua, tuoretta mangoa, puolikkaan banaanin, pienen pätkän tuorekurkkua, chia-geeliä, teelusikallisen spirulinaa ja puoli teelusikallista vehnänorasjauhetta. Spirulina värjäsi hämmästyttävästi koko satsin aivan tummanvihreäksi!

Rautakuuri tietää muitakin muutoksia ruokavaliooni, sillä kalsium kuulemma heikentää raudan imeytymistä, joten rakastamani luonnonjogurtti pitänee jättää tauolle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti