sunnuntai 10. toukokuuta 2015

Harrastelijatarhurin haksahdukset

Hmmm, vaikka kuinka yritin ajatella kuun vaiheita, niin kyssäkaalin kohdalla haksahdin. Jotenkin mielessäni väikkyi nauris ja lanttu ja niinpä tietysti istutin kyssäkaalini alakuun aikaan. Ja vasta tänään tajuntaan iski se tosiseikka, että kyssäkaalin syötävä osahan kasvaa maan päällä ja tietenkin se olisi pitänyt istuttaa yläkuulla. No, tuleepahan tehtyä empiirinen testi, kun loput siemenet kylvän puolentoista viikon päästä: mielenkiintoista seurata kumpi satsi tuottaa paremman sadon :)

Papujen suhteen otin sen sijaan tietoisen riskin ja istutin parikymmensenttisiksi venähtäneet tarhapapujen taimet muuripataan vähemmän otollisesta ajankohdasta huolimatta. Muutama härkäpapukin päätyi jo penkkiin, kun siemenpussissa hoputettiin mahdollisimman varhaiseen kylvöön ja kehuttiin taimien jonkun asteen pakkaskestävyyttäkin; kuun vaiheista ei sen sijaan mainittu mitään... Loput härkäpavut laitan kyllä maahan vasta yläkuun aikaan!

Lehtikaalit - tai oikeammin mustat palmukaalit - itivät ällistyttävän nopeasti. Siemenet olivat vain muutaman päivän lattialämmityksen päällä, kun ne jo ponnistivat mullan pintaan. Ilokseni luin täältä lehtikaalien olevan kasvupaikkansa suhteen vaatimattomia, sillä melkoisen varjoisaan paikkaan ne tulevat puolentoista viikon päästä päätymään. Viime kesänä kolme palmukaaliani kasvoivat aurinkoisessa kohopenkissä mutta tänä keväänä tuplaan määrän, joskin siis eri kasvuympäristöön.


Harrastuksen myötä täytynee ruveta harkitsemaan myös keittiöremonttia, sillä vain hiukan jenkkikaapin pakastinta suurempaa säilytystilaa ei tällä hetkellä ole tarjolla. Pakon sanelema mottoni onkin ollut syödä satoa mahdollisimman paljon tuoreeltaan :)




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti