tiistai 15. joulukuuta 2015

Joulutortut rahkavoitaikinasta

Rahkavoitaikina on kuulunut reseptikokoelmaani siitä lähtien, kun sitä koulun "köksäntunneilla" ensimmäistä kertaa tein. Se on helppotekoinen, helppo kaulittava ja sitä paitsi hyvän makuinen. Jos teen siitä suolaista piirakkaa, ripautan taikinaan lisäksi puoli teelusikallista suolaa mutta torttutaikinasta jätän suolan pois.

RAHKAVOITAIKINA

250 g voita
250 g vehnäjauhoja (4 ½ dl)
1 tl leivinjauhetta
250 g rahkaa (1 prk)

Kuutioi voi ja nypi käsin/sekoita puuhaarukalla joukkoon vehnäjauho-leivinjauheseos. Kääntele lopuksi joukkoon rahka mutta älä vaivaa taikinaa, ettei se sitkisty. Anna taikinan levätä 20-30 minuuttia pakastimessa, jos on kiire päästä torttujen tekoon tai jääkaapissa vähintään tunnin.


Otan käsittelyyn kerrallaan puolet taikinamäärästä ja kaulitsen sen pitkulaiseksi, noin 10x25 sentin kokoiseksi palaksi. Käännän taikinan kolminkerroin paketiksi, kaulitsen uudelleen ja toistan käännökset vielä kerran. Kääntäminen ei ole välttämätöntä mutta hiukan lehtevämpiä tortuista tulee muutaman kerran kääntämisellä. Lehtitaikinan lehtevyyteen ei kotikonstein pääse mutta eipä minun mielestäni ole tarviskaan. Lopuksi taikina kaulitaan ohueksi ja leikataan/otetaan muotilla sen muotoisia torttuja kuin halutaan. Puolikuiden reunat kannattaa ennen ummistamista sivellä kylmällä vedellä, niin ne eivät irvistele niin herkästi.  Luumuhilloa täytteeksi, voitelu kananmunalla ja 225 asteiseen uuniin 10-15 minuutiksi.


Koko taikinamäärästä tulee noin 30 puolikuutorttua. Itse teen aina puolikuita, sillä haluan luumuhilloa joka haukkauksella :)

puolikuujoulutortut

Tarjoiluvaiheessa tortut voi vielä kaunistaa tomusokerihuiskaisulla. Nämä tortut ovat jäähtymässä pakastamista varten, joten ne ovat ihan luonnontilassa. Eikä yksikään irvistänyt :)


Kuvassa lempikahvimukini, jonka kummityttöni on minulle maalannut 10 vuotta sitten



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti