lauantai 20. kesäkuuta 2015

Britakakku ja tietoinen riski

Tein eilen juuri sitä, mistä kaikki juhlanjärjestämisoppaat varoittavat: savustin lohta ja paistoin britakakun - kummatkin ensimmäistä kertaa ilman ainoatakaan harjoittelua. Riski oli kyllä tietoinen, sillä olin saanut veljeltäni erinomaiset ohjeet savustusta varten ja yhdellä ruokakurssilla tehtiin kerran britakakku, jonka valmistamista olin vierestä seurannut. Ja hyvin suunniteltuhan on puoliksi tehty :)

Hiukan alle kilon painoisen lohifileen maustoin reilulla ruokalusikallisella karkeaa suolaa, teelusikallisella sokeria ja muutamalla rouhaisulla pippurisekoitusta. Filee odotteli folion alla reilut pari tuntia, jonka jälkeen pyyhkäisin ylimääräiset suolat pois ja työnsin esilämmitettyyn sähkösavustimeen vajaaksi puoleksi tunniksi. 25 minuuttiakin olisi varmasti riittänyt, jos olisin sulkenut kannen huolellisemmin - alkuun savustin tuprautteli liikoja savuja ja lämpöjä kannen raosta taivaan tuuliin, ennenkuin hoksasin työntää kannen tiukemmin kiinni; siksi se muutaman minuutin lisäaika. Kalan ja salaatin seuraksi oli tilli-kermaviilikastiketta, uusia perunoita & voita sekä sienisalaattia viimeisistä suolasienistä. Alkukesän sateet lupaavat toivottavasti hyvää tulevan syksyn sienisatoa ajatellen!
Lohifilee matkalla savustimeen; valmis filee ehti kadota parempiin suihin ennenkuin ymmärsin kaivaa kameran esille...

Kesäistä salaattia kalan kaveriksi


Britakakusta olin haaveillut jo pitkään ja kun ohje tupsahti eteen usemmaltakin taholta, päätin tehdä kesäisen version raparperista ja mansikoista. Pohjan ohje löytyi Maku-lehdestä ja väliin tulevan raparperihillokkeen keitin puolesta litrasta raparperipaloja ja puolesta desistä hillosokeria. Jätin hillokkeen tarkoituksella melko kirpeäksi, sillä marenki ja päällisen mansikat toisivat makeutta kyllä riittävästi. Brita pääsee ehdottomasti vieraaksi muihinkin juhliin!


Luonto oli mukana koristelutalkoissa

Itse avustin koristelussa perinteitä noudattaen



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti