tiistai 16. kesäkuuta 2015

Kuvanlukutaidon sietämätön vaikeus

Puutarhapuuhailun ja muun lukemisen ohella (kyllä, luin sen Donna Tarttin Tiklinkin sitten loppuun) olisi luettavana ja ennen kaikkea sisäistettävänä kolme visuaaliseen viestintään liittyvää oppikirjaa. Olen nimittäin kesäyliopiston visuaalisen viestinnän kurssini puolivälissä ja kuva-analyysien & viiden henkilökuvan sarjan lisäksi olisi kirjoitettava teoksiin perustuva essee, mikäli aikoo saada kurssin viisine opintopisteineen hyväksytysti suoritettua.

No, itse olen kurssilla vapaaehtoisesti ihan puhtaasta mielenkiinnosta (mainos)kuvien maailmaan enkä tarvitse opintopisteitä korvaamaan jotakin toista yliopiston viestinnän kurssia, joten saattaa olla, että essee jää kirjoittamatta. Raflaava otsikkokin on osin harhaanjohtava, sillä luentojen ohella tehdyt kuva-analyysit eivät ole olleet sietämättömän vaikeita - kuvanlukutaito on jo alkanut aueta muutaman kurssikerran jälkeen. Vaikeus tulee oppikirjojen sisäistämisestä; vaikka Altti Kuusamo esipuheessaan väittää "Olen koonnut tähän kokoelmaan kuvan semiotiikan kirjoituksiani helpoimmasta päästä", ne eivät maallikolle helposti avaudu.

Toki tulee myös kriittisemmäksi varsinkin omien otostensa suhteen mutta en anna sen häiritä ainakaan toistaiseksi :) Alla olevaakaan ei ole rajattu oikeaoppisesti mutta puolustukseksi täytyy sanoa, että tuuli oli niin hyytävä, ettei siinä pystynyt mitään kuvakulmia tai rajauksia miettimään... Hiukan kyllä houkuttelisi paremman kameran hankkiminen ja perehtyminen valokuvaukseen syvemmältikin. Ehkäpä syksyllä olisi jonkin valokuvaukseen liittyvän kurssin vuoro.

Oli tarkoitus lukea ulkona mutta villasukat ja torkkuhuopakaan eivät riittäneet lämmikkeiksi   
Kuvauksen jälkeen totesin, että villasukista huolimatta kirjapino piti kantaa takaisin sisälle. Ulkona kyllä tarkenee, jos siellä puuhaa koko ajan jotain mutta paikallaan istuminen/loikominen ei onnistu. Ehkä Altti Kuusamon Kuvien edessä, Merja Salon Imageware ja Leena Sarasteen Valokuva tradition ja toden välissä saavat sittenkin odottaa vielä hetken - niin kauan kuin ei sada, haluan olla ulkona. Ja kun niillä opintosuorituspisteilläkään ei omalla kohdallani ole niin suurta merkitystä...





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti