maanantai 17. huhtikuuta 2017

Ämpäriperunat

Juhannukseen on enää 10 viikkoa aikaa, on siis jo korkea aika tuikata perunat ämpäreihin, mikäli mielii saada omat uudet potut juhannuspöytään.

Sinkkiämpärin alaosaan on porattu muutama reikä, jotta liiat sadevedet pääsevät valumaan pois. Pohjalla on ensin pieniä styroksinkappaleita muutaman sentin korkeudelta, välissä pala hesaria tai suodatinkangasta ja sitten hyvää, hiekansekaista multaa lähes ämpärin täydeltä. Yhteen ämpäriin menee kaksi siemenperunaa ja satoa tulee sitten aikanaan noin 10 viikon kuluttua pienehkö kattilallinen. Mahdottoman kätevää!

Kastelen ämpäriviljelmääni kerran pari viikossa ja näin aluksi jätän ämpärin sisätiloihin, tosin lämmittämättömään huoneeseen. Muutaman viikon päästä nostan ämpärit ensin parvekkeelle ja peitän tarvittaessa vielä hallaharsolla öiksi, ja sitten touko-kesäkuun vaihteessa kannan ämpärit maan tasalla olevalle terassille, jossa ne viihtyvät sadonkorjuuseen asti.

Ämpärin alaosassa on reikä, jotta liiat vedet valuvat pois

Vielä multakerros pottujen päälle ja sitten vain odottelemaan satoa

Perunat olivat taas mitä lie lajiketta, jota jääkaapista löytyi vähän itäneenä. Puikulaa en suosi, sillä se on hidaskasvuinen, mutta melkeinpä mikä muu lajike tahansa passaa. Rosamundaa olisi kiva kokeilla myöhemmin keväällä ulkona kohopenkissä - ämpäriin se taitaa olla turhan suurikokoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti